Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι ή αλλιώς Έκτακτο Ειδικό τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.


Με λίγα λόγια και απλά...
·         Τι είναι το χαράτσι?
Το «χαράτσι» είναι ένας έκτακτος φόρος, ανάλογος της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, που προστίθεται αυτόματα στο λογαριασμό της ΔΕΗ και λειτουργεί εκβιαστικά.
·         Ποιος μας επιβάλλει το χαράτσι?
Εξωτερικοί παράγοντες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Τρόικα, μη εκλεγμένη κυβέρνηση) οι οποίοι λειτουργούν και αποφασίζουν  αυθαίρετα χωρίς την έγκριση μας, χωρίς καν την επιδίωξη στοιχειώδους κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να αντισταθεί στα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, τουναντίον συνέβαλε στην άμεση εφαρμογή τους, ενώ ταυτόχρονα στρουθοκαμηλίζοντας, αδιαφορούσε και αδιαφορεί για την λαϊκή γνώμη.
·         Ποιοι πληρώνουν το χαράτσι?
Το παράδοξο και ταυτόχρονα εξοργιστικό. Εμείς με τα 50, 100, 200 m2 θα πρέπει να πληρώσουμε από το μισθό μας, που σιγά σιγά μικραίνει, ενώ οι ιδιοκτήτες μεγάλων επιφανειών (εμπορικών πολυκαταστημάτων, βιομηχανιών, ξενοδοχειακών μονάδων, επιχειρήσεων κλπ), με σαφώς αυξημένα κέρδη, απλούστατα απαλλάσσονται από το εν λόγω ειδικό τέλος.
·         Γιατί να μην πληρώσουμε το χαράτσι?
Γιατί ο φόρος είναι αντιλαϊκός και άδικος.
Γιατί αυτή η ύπουλη κίνηση μας χτυπάει εκεί που πονάει. Χρησιμοποιείται ένα αγαθό,  το ρεύμα, ως μέσο εκβιασμού, ενώ θα έπρεπε να είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε ΟΛΟΥΣ .
Γιατί αυτοί που μας ζητούν τα λεφτά για τα οποία έχουμε δουλέψει, αυτά που με το ζόρι εξασφαλίζουν τα τρέχοντα έξοδα του μήνα, είναι οι ίδιοι που μειώνουν τα έσοδά μας εκθετικά.
Γιατί καλούμαστε να αποπληρώσουμε ένα χρέος, το οποίο δεν έχουμε δημιουργήσει και για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη.
Γιατί η ανοχή μας σε αυτό τώρα θα αφήσει το περιθώριο για μία σειρά νέων και συνεχώς αυξανόμενων φόρων  (ήδη συζητείται η μονιμοποίηση του χαρατσιού).
·         Εμείς τί κάνουμε?
Αντιστεκόμαστε. Πώς; Το κλειδί είναι να λειτουργούμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ. Οργανωνόμαστε.
Επικοινωνούμε μεταξύ μας σε συνελεύσεις πολυκατοικιών, δρόμων, γειτονιών.
Παίρνουμε πρωτοβουλίες. Κολλάμε, σήμερα κιόλας, χαρτί στην πολυκατοικία μας και μιλάμε με τους γείτονές μας.
Αποφασίζουμε ομαδικά δράσεις όπως:
Ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε μόνοι μας να επανασυνδέσουμε το ρεύμα συμβουλευόμενοι ηλεκτρολόγο.
Προστατεύουμε το γείτονα, συνάνθρωπό μας δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης, ανταλλάσσοντας τηλέφωνα για την άμεση επικοινωνία και έμπρακτη συμπαράσταση.
Κλειδώνουμε τα ρολόγια της ΔΕΗ.
Πληρώνουμε μέσω ΑΤΜ καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος.
Η διαδικασία είναι η εξής:
Με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής πηγαίνουμε στο ΑΤΜ της τράπεζας ( προϋπόθεση η τράπεζα μα είμαι συμβεβλημένη με ΔΕΚΟ)
1. Βάζουμε την κάρτα και επιλέγουμε: α) Άλλες Συναλλαγές, β) Πληρωμές ΔΕΚΟ, γ) ΔΕΗ
2. Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και στη συνέχεια θα μας ζητηθεί να ορίσουμε το ποσό πληρωμής
3. Αφαιρούμε από το συμβολικό ποσό της ΔΕΗ, εκείνο που αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος ακινήτων (αναγράφεται πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ) ,
4. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει ως ποσό πληρωμής στο ΑΤΜ
5. Φωτοτυπούμε την απόδειξη, το λογαριασμό και την ταυτότητά μας και κάνουμε εξώδικο στη ΔΕΗ, ειδοποιώντας να μην κοπεί το ρεύμα.
Εάν αποφασίζουμε να πληρώσουμε: Καθυστερούμε τις πληρωμές, εξαντλώντας το νόμιμο χρονικό περιθώριο των 80 ημερών, με σκοπό την πρόκληση δυσχερειών στο πολιτικό σύστημα.
(περισσότερες νομικές και τεχνικές πληροφορίες στο *http://mhxanh.org/*).
·         Τι ισχύει τελικά?
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πως η αποτελεσματική αντίδραση στο χαράτσι εξαρτάται από μας και μόνο. Δεν θα έρθει κανένας από μηχανής θεός για να μας δώσει έτοιμες λύσεις. Μόνο ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και χωρίς φόβο μπορούμε να πετύχουμε.
Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε πως όλες οι τεχνικές και νομικές συμβουλές που προτείνονται δίνουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα στον αγώνα μας ενάντια στο ειδικό τέλος που μας έχει επιβληθεί. Έτσι, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, να έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας ώστε να πετύχουμε μια συνειδητή και οργανωμένη δράση. Όπλα μας η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ!



Θα πραγματοποιηθεί ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη ΔΕΗ ΚΗΦΗΣΙΑΣ (έναντι Ζηρινείου), όπου υπάγεται και το Μαρούσι,
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 19/12 στις 12.00

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Ανοιχτή Συνέλευση Αμαρουσίου.

Κάθε Σάββατο σταθμός ΗΣΑΠ στις 17:00
ansinamar.blogspot.com ή  sinelefsimarousi.blogspot.com

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Κάλεσμα Ανοιχτής Συνέλευσης με Θέμα το Χαράτσι της ΔΕΗ. Σάββατο 3/12 17:00 στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.

Η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Αμαρουσίου έχει ως στόχο την αυτό-οργάνωση των ανθρώπων όπου μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας όλοι θα συζητάμε, θα συνδιαμορφώνουμε και θα συναποφασίζουμε για τα θέματα που μας απασχολούν.
Το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα το χαράτσι της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί από τα πλέον βάρβαρα και απάνθρωπα μέτρα και αγγίζει την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.
 Γι αυτό καλούμε άλλους φορείς και συλλογικότητες ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν με το παραπάνω πρόταγμα της Ανοικτής Συνέλευσης κατοίκων να συμμετέχουν σε μια ειδική συνέλευση το Σάββατο 3-12-2011 και ώρα: 17:00  στον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου που θα έχει ως κύρια θεματική το τέλος ακινήτων και τους τρόπους αντιμετώπισης του.
Θα προηγηθεί την ίδια μέρα στις 12:00 στον ίδιο χώρο η διοργάνωση αλληλέγγυου χαριστικού παζαριού που έχει επιπλέον το χαρακτήρα της στήριξης των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας είτε με τρόφιμα είτε οικονομικά.



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Το αλληλέγγυο χαριστικό παζάρι που διοργανώνεται από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αμαρουσίου αποτελεί μια μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στον λαό, όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να φέρει ότι δεν έχει πια ανάγκη και να πάρει ότι κρίνει απαραίτητο. 

Δεν έχει καμία σχέση με τις ψεύτικες «φιλανθρωπίες» των διαφόρων κατευθυνόμενων ιδρυμάτων, των «γκαλά», των υπερπολυτελών δεξιώσεων ή των διαφόρων μεγαλοκαναλαρχών. Δεν έχει σχέση γιατί όλοι οι παραπάνω ή όσοι βρίσκονται στο παρασκήνιο… είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε ζητιάνους φέρνοντάς μας έναν νέο μεσαίωνα, για να μας γλυκάνουν μετά με λίγα «ψίχουλα» ελεημοσύνης».
Είναι οι τράπεζες τις οποίες καλείται να στηρίξει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος των ….?   κάποιων… ευρώ την ίδια στιγμή που χρηματοδοτούνται με 133 δις από το κράτος. Είναι οι μεγαλοβιομήχανοι που βλέπουν τα τρελά κέρδη τους να φορολογούνται 25% λιγότερο τα τελευταία δέκα χρόνια την ώρα που εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε «νοίκι»-χαράτσι στο κράτος επειδή έχουμε σπίτι για να μείνουμε.
Αντίθετα, η μορφή αλληλοβοήθειας που καλλιεργείται μέσα από ένα αλληλέγγυο παζάρι δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Μπορεί να γνωρίζουμε ότι δεν λύνει όλα τα προβλήματα αλλά θέλει να καλλιεργήσει την νοοτροπία της αντίστασης:
·         Στην αποξένωση, στην κατάθλιψη,  στην απόγνωση που δημιουργείται
→ μέσα από την διαδικασία όπου όλοι βγαίνουμε από τους τέσσερεις τοίχους και αρχίζουμε να συζητάμε για το πώς θα συνδιαμορφώσουμε με άλλα κομμάτια της κοινωνίας.
·         Στην καταστροφική σχέση που έχουμε με το περιβάλλον με την τάση να καταναλώνουμε και να πετάμε τα πάντα (ο πολιτισμός των σκουπιδιών) και να δείξει πως:
→ ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει μια αρμονική σχέση με τη φύση
·         Στη λογική της ανάθεσης όπου χρόνια έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από κάποιον άλλο – μεσσία, ηγέτη, σωτήρα κτλ – να μας σώσει ενώ
→ πρέπει να μάθουμε να αυτό-οργανωνόμαστε συλλογικά και παντού στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια... για να παίρνουμε εμείς την τύχη στα χέρια μας
·         Στην λογική των ατομικών λύσεων, του βολέματος, του «κοίτα την πάρτη σου μωρέ», στην νοοτροπία όπου κρίνονται όλα μέσα από το πρίσμα του κέρδους και του χρήματος και να αντιπροτάξει:
→ την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, όπου ξεκινώντας από μικρές πράξεις του σήμερα θα χτίζουμε έναν νέο κόσμο στο αύριο όπου όλα θα είναι για όλους.

Το παρόν χαριστικό παζάρι είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στην στήριξη τόσο με τρόφιμα (που να διατηρούνται: π.χ. ρύζι, μακαρόνια, λάδι, αλεύρι, γάλα εβαπορέ, καφές, ζάχαρη κ.λ.π) όσο και οικονομικά του απεργούς στην Χαλυβουργία Ελλάδος. Η απεργία που κλείνει κυριολεκτικά ένα μήνα αντιστέκεται στις 34 απολύσεις, στον   εκβιασμό, στο 5ωρο, στην εκ περιτροπής εργασία, στο ωρομίσθιο,  στις απλήρωτες υπερωρίες, στην κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι λοιπόν ένας αγώνας όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας σε αυτόν.
Αν νικήσουν, νικάμε και εμείς.
(Παρατίθεται η απόφαση της τελευταίας συνέλευσής των απεργών στις 24-11)

Στις 17:00 ακολουθεί Ανοιχτή Συνέλευση στον ΗΣΑΠ με κύριο θέμα
το Χαράτσι της ΔΕΗ και πως θα το αντιμετωπίσουμε

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Αμαρουσίου

Μαζευόμαστε συλλογικά και αδιαμεσολάβητα κάθε 1ο και 3ο Σάββατο του μήνα στον σταθμό του ΗΣΑΠ στις 17:00
Για τον χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό!                                                                                Κάλεσμα των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας
Συνάδελφοι εργάτες.

Ακούστε τη φωνή των χαλυβουργών. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας.
Η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας λειτουργεί σαν λαγός των βιομηχάνων.


Απεργούμε σαν μια γροθιά από της 31 Οκτώβρη. Διαλέξαμε τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, υπερασπίζουμε το ψωμί και το μέλλον των παιδιών μας.
Δεν γυρνάμε για δουλειά μέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ. Απαιτούμε να επιστρέψουν στη δουλειά οι 34 απολυμένοι συνάδελφοί μας.
Οι απολύσεις έγιναν για τρομοκρατία, επειδή ομόφωνα η Γενική μας Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουμε 5ωρο με 40% μείωση των αποδοχών.
Η παραγωγή με τη σκληρή δουλειά μας, τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με νεκρό συνάδελφό μας πέρυσι, από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000 τόνους.

Τα κέρδη του Βιομήχανου Μάνεση είναι αμύθητα, ο οποίος συνεχίζει να εκβιάζει ότι αν δεν δεχθούμε να δουλέψουμε σκλάβοι, θα απολύσει 180 ακόμη εργαζόμενους.
Οι χαλυβουργοί του δώσαμε την απάντηση που πρέπει. Νικήσαμε το φόβο, τους εκβιασμούς, την απειλή της πείνας. Κατεβήκαμε σε απεργία.

Είμαστε όρθιοι, είμαστε ήδη νικητές. Ο βιομήχανος Μάνεσης ομολόγησε ότι δεν περίμενε τέτοιο αγώνα!
Οι βιομήχανοι στα γύρω εργοστάσια περίμεναν να έχουμε κουραστεί, να έχουμε πάει για δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, να έχουμε υπογράψει 5ωρο. Αποδείξαμε ότι οι εργάτες έχουν αστείρευτη δύναμη. Όλες αυτές τις μέρες, όλο το 24ωρο με βάρδιες περιφρουρούμε την απεργία μας. Ένιωσαν τη δύναμή μας, και εμείς μάθαμε περισσότερα.

Ξεχωρίζουμε τους φίλους από τους εχθρούς.
Δεκάδες σωματεία μας στηρίζουν από την πρώτη μέρα με ψηφίσματα και αποφάσεις απ' τα συνδικάτα, φορείς της γειτονιάς, συλλόγους αγροτών, νεολαίας, φοιτητών, μαθητών, γυναικών, από παντού. Με την φυσική τους παρουσία έξω από την πύλη, με την συγκέντρωση χρημάτων για τις οικογένειες. των χαλυβουργών, με συγκέντρωση τροφίμων. Η απήχηση του αγώνα μας πέρασε τα σύνορα της χώρας.
Μας έρχονται μηνύματα από 'συνδικάτα και οργανώσεις άλλων χωρών.

Για τον χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό! Χάνοντας εμείς, ανοίγει η πόρτα για το 5ωρο και την εργασιακή ζούγκλα όχι μόνο σε μας αλλά και στις υπόλοιπες βιομηχανικές μονάδες. Οι βιομήχανοι περιμένουν στην γωνία. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι μια μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη.

Οι διευθυντές των εργοστασίων παρακολουθούν την εξέλιξη του αγώνα μας. Οι εργάτες δεν έχουν όφελος από το να παρακολουθούν.
 Μπείτε στον αγώνα χωρίς χάσιμο χρόνου!

Οι βιομήχανοι έχουν κοινό σχέδιο και είναι σε συνεννόηση. Αυτό αποκαλύφθηκε. Στις συναντήσεις στο υπουργείο, ο υπουργός πίεζε να δεχτούμε τις προτάσεις του Μάνεση! Τα ίδια ετοιμάζουν σε όλα τα εργοστάσια!Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας που προκήρυξαν μια ... τρίωρη στάση εργασίας, όταν θα έχουμε κλείσει 25 μέρες απεργίας!

Περιμένουν και αυτοί μέχρι τότε να έχουμε λυγίσει. Γελιούνται! Για πάνω από 18 μέρες απεργιακού αγώνα των χαλυβουργών ούτε καν συνεδρίαζαν αλλά μας «συμβούλευαν» να υποταχθούμε, μας συκοφαντούσαν, προσπαθούν να μας διαιρέσουν. Συνάδελφοι εργάτες προσπεράστε τους και οργανωθείτε σε κάθε χώρο δουλειάς….

Αποφασίστε απεργία!
Η νίκη θα είναι δύσκολη μα θα είναι δική μας.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ