Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι ή αλλιώς Έκτακτο Ειδικό τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.


Με λίγα λόγια και απλά...
·         Τι είναι το χαράτσι?
Το «χαράτσι» είναι ένας έκτακτος φόρος, ανάλογος της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, που προστίθεται αυτόματα στο λογαριασμό της ΔΕΗ και λειτουργεί εκβιαστικά.
·         Ποιος μας επιβάλλει το χαράτσι?
Εξωτερικοί παράγοντες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Τρόικα, μη εκλεγμένη κυβέρνηση) οι οποίοι λειτουργούν και αποφασίζουν  αυθαίρετα χωρίς την έγκριση μας, χωρίς καν την επιδίωξη στοιχειώδους κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να αντισταθεί στα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, τουναντίον συνέβαλε στην άμεση εφαρμογή τους, ενώ ταυτόχρονα στρουθοκαμηλίζοντας, αδιαφορούσε και αδιαφορεί για την λαϊκή γνώμη.
·         Ποιοι πληρώνουν το χαράτσι?
Το παράδοξο και ταυτόχρονα εξοργιστικό. Εμείς με τα 50, 100, 200 m2 θα πρέπει να πληρώσουμε από το μισθό μας, που σιγά σιγά μικραίνει, ενώ οι ιδιοκτήτες μεγάλων επιφανειών (εμπορικών πολυκαταστημάτων, βιομηχανιών, ξενοδοχειακών μονάδων, επιχειρήσεων κλπ), με σαφώς αυξημένα κέρδη, απλούστατα απαλλάσσονται από το εν λόγω ειδικό τέλος.
·         Γιατί να μην πληρώσουμε το χαράτσι?
Γιατί ο φόρος είναι αντιλαϊκός και άδικος.
Γιατί αυτή η ύπουλη κίνηση μας χτυπάει εκεί που πονάει. Χρησιμοποιείται ένα αγαθό,  το ρεύμα, ως μέσο εκβιασμού, ενώ θα έπρεπε να είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε ΟΛΟΥΣ .
Γιατί αυτοί που μας ζητούν τα λεφτά για τα οποία έχουμε δουλέψει, αυτά που με το ζόρι εξασφαλίζουν τα τρέχοντα έξοδα του μήνα, είναι οι ίδιοι που μειώνουν τα έσοδά μας εκθετικά.
Γιατί καλούμαστε να αποπληρώσουμε ένα χρέος, το οποίο δεν έχουμε δημιουργήσει και για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη.
Γιατί η ανοχή μας σε αυτό τώρα θα αφήσει το περιθώριο για μία σειρά νέων και συνεχώς αυξανόμενων φόρων  (ήδη συζητείται η μονιμοποίηση του χαρατσιού).
·         Εμείς τί κάνουμε?
Αντιστεκόμαστε. Πώς; Το κλειδί είναι να λειτουργούμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ. Οργανωνόμαστε.
Επικοινωνούμε μεταξύ μας σε συνελεύσεις πολυκατοικιών, δρόμων, γειτονιών.
Παίρνουμε πρωτοβουλίες. Κολλάμε, σήμερα κιόλας, χαρτί στην πολυκατοικία μας και μιλάμε με τους γείτονές μας.
Αποφασίζουμε ομαδικά δράσεις όπως:
Ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε μόνοι μας να επανασυνδέσουμε το ρεύμα συμβουλευόμενοι ηλεκτρολόγο.
Προστατεύουμε το γείτονα, συνάνθρωπό μας δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης, ανταλλάσσοντας τηλέφωνα για την άμεση επικοινωνία και έμπρακτη συμπαράσταση.
Κλειδώνουμε τα ρολόγια της ΔΕΗ.
Πληρώνουμε μέσω ΑΤΜ καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος.
Η διαδικασία είναι η εξής:
Με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής πηγαίνουμε στο ΑΤΜ της τράπεζας ( προϋπόθεση η τράπεζα μα είμαι συμβεβλημένη με ΔΕΚΟ)
1. Βάζουμε την κάρτα και επιλέγουμε: α) Άλλες Συναλλαγές, β) Πληρωμές ΔΕΚΟ, γ) ΔΕΗ
2. Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και στη συνέχεια θα μας ζητηθεί να ορίσουμε το ποσό πληρωμής
3. Αφαιρούμε από το συμβολικό ποσό της ΔΕΗ, εκείνο που αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος ακινήτων (αναγράφεται πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ) ,
4. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει ως ποσό πληρωμής στο ΑΤΜ
5. Φωτοτυπούμε την απόδειξη, το λογαριασμό και την ταυτότητά μας και κάνουμε εξώδικο στη ΔΕΗ, ειδοποιώντας να μην κοπεί το ρεύμα.
Εάν αποφασίζουμε να πληρώσουμε: Καθυστερούμε τις πληρωμές, εξαντλώντας το νόμιμο χρονικό περιθώριο των 80 ημερών, με σκοπό την πρόκληση δυσχερειών στο πολιτικό σύστημα.
(περισσότερες νομικές και τεχνικές πληροφορίες στο *http://mhxanh.org/*).
·         Τι ισχύει τελικά?
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πως η αποτελεσματική αντίδραση στο χαράτσι εξαρτάται από μας και μόνο. Δεν θα έρθει κανένας από μηχανής θεός για να μας δώσει έτοιμες λύσεις. Μόνο ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και χωρίς φόβο μπορούμε να πετύχουμε.
Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε πως όλες οι τεχνικές και νομικές συμβουλές που προτείνονται δίνουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα στον αγώνα μας ενάντια στο ειδικό τέλος που μας έχει επιβληθεί. Έτσι, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, να έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας ώστε να πετύχουμε μια συνειδητή και οργανωμένη δράση. Όπλα μας η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ!



Θα πραγματοποιηθεί ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη ΔΕΗ ΚΗΦΗΣΙΑΣ (έναντι Ζηρινείου), όπου υπάγεται και το Μαρούσι,
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 19/12 στις 12.00

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Ανοιχτή Συνέλευση Αμαρουσίου.

Κάθε Σάββατο σταθμός ΗΣΑΠ στις 17:00
ansinamar.blogspot.com ή  sinelefsimarousi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου